Walnoten - Rijk aan Omega-3 Vetzuren

Het Belang van Omega-3 Vetzuren

Artsen vergeten vaak te vertellen hoe belangrijk omega-3 vetzuren zijn in onze voeding. Velen zien omega-3 als een onderdeel van een checklist van voedingsstoffen voor anti-aging. Dr. Mehmet Oz, die bekendheid kreeg door zijn discussies over gezondheid bij de Oprah Winfrey’s TV-show, zet het zelfs op zijn ultieme vitaminelijst!

Laten we een moment stilstaan om te kijken naar wat een omega-3 vetzuur eigenlijk is. Omega-3 is een groep van vetzuren met onmisbare voordelen voor de hersenen, hart en bloedvaten, huid, gewrichten en meer.

Drie soorten van omega-3 kunnen fungeren als gezondheidssupplementen. Docosahexaeenzuur of DHA omega-3 is waarschijnlijk de meest bekende van de drie en wordt beschouwd als een zeer efficiënt supplement om het risico op hart-en vaatziekten en kanker te verminderen. DHA kan tot op zekere hoogte ook rimpels verminderen.

Studies hebben ook aangetoond dat omega-3 vetzuren belangrijk zijn voor een optimale hersenfunctie, omdat een groot deel van het hersenweefsel DHA omega-3 heeft. Dit vetzuur kan ook aanzienlijke voordelen hebben voor mensen die kampen met bepaalde psychische stoornissen zoals depressie.

Voedingsmiddelen Rijk aan Omega-3 Vetzuren

Wil je meer omega-3 in je voeding? Geen probleem, hieronder vind je een lijst met 10 voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan omega-3 vetzuren:

  1. Zalm
  2. Makreel
  3. Heilbot
  4. Haring
  5. Tonijn
  6. Gemalen lijnzaad
  7. Canolaolie
  8. Bladgroenten
  9. Walnoten
  10. Tofu

Je vindt DHA met name in koudwatervissen. Een andere omega-3 is eicosapentaeenzuur of EPA genoemd deze vind je ook in visolie. Het derde type omega-3 vetzuur is alfa-linoleenzuur (ALA) je vindt dit in walnoten, lijnzaad of lijnzaadolie en olijfolie.

Probeer voldoende vis te eten. We halen omega-3 uit voeding of supplementen omdat het menselijk lichaam deze niet zelf aanmaakt. Je lichaam zal zeker de voordelen voelen en je gezondheid zal zeker vooruitgaan als je dagelijks omega-3 inneemt.

DHA omega-3 supplementen zijn algemeen verkrijgbaar bij veel verkooppunten. Dr. Mehmet Oz raadt je aan om op zoek te gaan naar een supplement met zeshonderd milligram DHA omega-3 en deze een keer per dag te gebruiken. Mogelijk heb je meer dan dan een tablet of capsule nodig om de aanbevolen dosis binnen te krijgen.

Misschien heb je het te druk om op te merken dat een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen zijn tol kan eisen op je lichaam en dit kan invloed hebben op je prestaties en dagelijkse activiteiten. Inname van omega-3 vetzuren kan helpen om ons elke dag vitaal en energiek te voelen. Als we onszelf gewoon aanwennen om deze voedingsstof regelmatig in te nemen, dan kunnen we onszelf helpen om nog meer gezonder en gelukkiger te gaan leven.